Anonyme tiggere på Facebook

Blir kvalm av folk som sitter å gjemmer seg bak anonyme innlegg på Facebook og tigger om penger for å kjøpe klær til nesten 10000 (det var det en som ba om) og leker (det trenger man ikke)
Vi lever i Norge hvor vi har blant annet nav, bruktbutikker og Frelsesarmeen.
Lær deg å spare og prioriter det aller viktigste som til eksempel mat(?), husleie(?) og strøm(?). Vi alle må spare og lever som «fattig» i dagens økonomi.

Klær til 10000 kr skal jeg være enig med deg i man ikke trenger, men barn trenger leker. Leker stimulerer barn, både i forhold til motoriske evner, men de bruker det og til rolle lek for å lære seg hvordan livet fungerer. Det er også et sosialt stigma rundt det å ikke ha leker. Når barn møter andre barn, og de snakker om hva slags leker de har, og et barn ikke har leker, så vil det kunne føre til utestengelse og andre sosiale utfordringer for det barnet, blant annet mobbing. Og vi voksne er veldig flinke til å støtte oppunder den form for mobbing dessverre. Jeg vet at det ikke gjelder alle, men mange voksne er flinke til å støtte opp under at deres eget barn mobber, selv om det kanskje ikke er helt bevisst.

Og selv om man prioriterer alle faste utgifter, så er det ikke alle som sitter igjen med veldig mye etter at alt er betalt. Og ikke alle har muligheten til å gå på NAV for å få hjelp der i form av stønader. Det finnes de i dag som er i full jobb og tjener for mye penger brutto til at de kan få hjelp fra NAV, men sitter igjen med minus når alle regninger og mat er betalt. Og for disse menneskene så er det ikke bare å lære seg å spare, de vet nok veldig godt at de må spare, men når man ikke har noe å spare av så blir det vanskelig. Og selv om man “må leve som “fattig” i dagens økonomi”, så betyr ikke det at det går an å spørre om hjelp, spesielt om det er barn som er involvert. Selv om man handler brukt, så er det ikke sikkert at brukt butikken har det man er ute etter eller trenger. Det kan være seg at de ikke har den riktige størrelsen med klær eller sko inne om det er det man er ute etter, og noen klær kjøper man bare ikke brukt, som f.eks. undertøy. Og noen brukt butikker er og veldig flinke til å prise seg høyere enn nypris på mange varer. Fretex er veldig flinke på det, og selger ting til flere ganger prisen av samme modell ny i butikk. I de tilfellene så lønner det seg ikke å handle brukt en gang.

Det er og et sosialt stigma i seg selv det å gå til f.eks. Frelsesarmeen, eller andre hjelpe organisasjoner etter hjelp. Det er mye skam rundt det, og det kan være lettere å be om hjelp på f.eks. Facebook. Og selv om man overvinner den skammen, og ikke bryr seg så mye om stigmaet, så er det ikke sikkert man får hjelp en gang. Det har vært mange saker de siste par årene hvor hjelpe organisasjonene sier at de ikke lengre har mulighet til å hjelpe fordi de ikke har midler, eller får inn nok til å hjelpe. F.eks. matutdeling. Organisasjonene får ikke inn nok mat til at de kan gi ut til alle. Fattighuset i Oslo som hadde matutdeling 2 ganger i uken har nå måtte redusere til 1 gang i uken fordi de ikke har nok mat til å dele ut til de som trenger hjelp, de har knapt nok mat nok til å dele ut en gang i uken. Dette gjelder også for Frelsesarmeen, Bymisjonen og Blå Kors som også deler ut mat.

Så om du ser innlegg som du mener er kvalmende på Facebook fordi noen velger å spørre om hjelp, så kan du blokkere/slutte å følge de sidene og personene som spør om hjelp, du har selv valgt å opprette en konto på Facebook og andre sosiale medier, og da må du også tåle at livets negative sider dukker opp der.